20 Perkara Yang Tidak Masuk Akal Yang Diharamkan Di Sekolah Di Seluruh Dunia

Apabila anda mempunyai anak-anak dari budaya, situasi rumah, dan agama yang berbeza dimana semuanya dimuatkan dalam satu masa, sepanjang 6-8 jam sehari, seseorang akan cenderung untuk merasa tersinggung, mungkin juga terluka, dibuli, dan mungkin juga hamil.

Alam persekolahan boleh menjadi sangat sukar bagi kanak-kanak dengan semua hal pelajaran dan tumbesaran yang perlu dilalui. Ia menjadi lebih teruk apabila guru (a.k.a. orang dewasa) mula mengenakan larangan ke atas sesuatu, terutama jika ianya adalah tentang perkara yang anda paling sukai.

Kami telah menyediakan 20 larangan yang tidak masuk akal di sekolah-sekolah di seluruh dunia.

Enjoy!

1. Kawan baik.

Sebuah sekolah di barat daya London telah mengharamkan kanak-kanak daripada mempunyai kawan baik kerana guru-guru di sana percaya bahawa ia boleh menjadi sangat menyedihkan untuk kanak-kanak itu apabila persahabatan itu berakhir.

Kita semua berselisih faham dengan rakan-rakan kita berkali-kali, tetapi kita berjaya mengharunginya ketika meningkat dewasa. Mungkin mereka tidak mahu pelajar-pelajar mereka bersosial di kawasan sekolah.

2. Kad Hari Bapa.

Sekolah-sekolah di Scotland telah mengharamkan kad untuk bapa pada Hari Bapa kerana bersimpati dengan anak-anak yang hanya tinggal dengan ibu. Sekarang, mari kita berlaku adil.

Bagaimana pula dengan anak-anak yang tanpa ibu atau yang mempunyai 2 ibu atau bapa?

3. Facebook.

Melayari Facebook adalah kejahatan. Kejahatan di dunia yang nyata. Menurut sekolah perempuan Yahudi di New York, perempuan tidak boleh menggunakan laman web rangkaian sosial ini – walaupun semasa berada di rumah.

Para guru berpendapat bahawa ia menjadikan gadis-gadis kurang rendah diri daripada yang sepatutnya. Ya. Ini semua tentang menjadi rendah diri… dan juga tentang “tidak dibunuh di internet.”

4. Memeluk.

Sekolah rendah Northampton memutuskan bahawa memeluk rakan anda adalah sebaiknya dielakkan. Para guru percaya bahawa kanak-kanak perlu belajar bagaimana menghormati konsep ruang peribadi. Walau bagaimanapun, anak-anak dan ibu bapa mereka nampaknya tidak menerima larangan ini.

“Ini akan menghalang kanak-kanak mengembangkan kemahiran sosial semasa tahun-tahun tumbesaran yang paling produktif bagi diri mereka.”

Kata salah seorang daripada ibu bapa. Mengapa anda mahu memeluk rakan anda? Menjadi anti-sosial adalah jauh lebih baik! (sarcasm).

5. Leggings dan seluar yoga.

Sebuah sekolah menengah di Massachusetts mengemas kini kod pakaiannya dengan mengharamkan leggings dan seluar yoga dengan alasan bahawa mereka tidak sesuai memakai pakaian untuk orang yang sedang belajar untuk menjadi dewasa dan memasuki ke alam kerja tidak lama lagi.

Tambahan supaya jantina lelaki kurang menggatal.

6. Beg sandang.

Sesetengah sekolah Amerika percaya bahawa membawa beg sandang atau beg anda ke dalam bilik darjah berpotensi berbahaya kerana semua senjata boleh dimuatkan ke dalam. Oleh itu, mereka hanya membenarkan anda membawakan buku dan alat tulis. Beg sandang mesti ditinggalkan di loker.

Selain itu, anda perlu menggerakkan otot-otot anda.

7. LOL dan singkatan yang lain.

Murid-murid sekolah South Yorkshire dilarang mengucapkan “hiya,” “cheers,” dan “lol.” Badan pengajaran di sana percaya bahawa ini adalah satu-satunya cara untuk menjadikan pelajar menggunakan bahasa Inggeris dengan betul ketika berkomunikasi antara satu sama lain dan dengan guru mereka.

Adakah orang yang berkata lol dalam kehidupan sebenar?

8. Gelang getah.

Beberapa sekolah di seluruh Amerika Syarikat telah mengharamkan gelang Bandz dan tali getah kerana, “ia adalah gangguan.”

Menurut guru, kanak-kanak bermain terlalu banyak dan terlalu terlibat dalam permainan ini, yang kemudiannya mengalihkan perhatian mereka dari proses pembelajaran. Tetapi kita semua tahu bahawa anak-anak tetap akan mencari jalan.

9. Main jadi-jadi.

Beberapa sekolah di Amerika Syarikat telah mengharamkan permainan ini! Idea di sebalik larangan ini adalah bahawa anak-anak terluka baik secara fizikal dan emosi apabila mereka memainkan permainan ikonik ini.

Tetapi, tentu saja, menghabiskan waktu rehat bermain permainan yang aktif harus menjadi larangan. (sarcasm lagi)

10. Haloween dan Krismas.

Lembaga sekolah Oregon mengharamkan semua pakaian Krismas untuk memastikan pandangan agama anggota komuniti yang lain dipenuhi dan dihormati. Dan juga kerana Grinch telah mencuri Krismas!

11. Perlawanan bola salji.

Sekolah Inggeris menghantar 2 muridnya balik ke rumah dan kemudian menggantung persekolahan mereka … kerana pertarungan bola salji.

Larangan terhadap pergaduhan bola salji diperkenalkan untuk memastikan keselamatan semua kanak-kanak. Ya, betul. Bagi semua generasi yang bermain bola salji di luar sekolah, bagaimanakah mereka bertahan?

12. Tisu tandas.

Sesetengah sekolah di UK telah mengharamkan pengunaan tiub tisu tandas untuk projek seni kerana takut menyebarkan kuman dan bakteria. Oleh itu, anda tidak akan melihat gulungan kertas tisu tandas di bilik darjah.

Atau ini akan berlaku. Mumia kertas!

13. Seluar pendek buat budak lelaki.

Di tengah musim panas lalu, Sebuah sekolah Inggeris memperkenalkan kod pakaian baru untuk pelajar lelaki: tiada seluar pendek dibenarkan di dalam bilik darjah.

Jadi pelajar lelaki itu memutuskan untuk menggunakan skirt. Tiada siapa yang mengharamkan pakaian ini. Sekitar 30 kanak-kanak lelaki datang ke sekolah dengan memakai skirt ke sekolah.

14. Jemputan majlis hari jadi.

Sekolah British memutuskan bahawa memberi undangan pesta hari jadi di depan semua pelajar hanya boleh dilakukan jika semua pelajar dijemput. Jika tidak, “ia adalah tidak baik.” Adakah ini akan mengajarkan teladan yang baik?

15. Fidget spinner.

Sekolah-sekolah di seluruh AS dan UK telah mengharamkan mainan kegemaran generasi ini: fidget spinner. Alasan mereka adalah masalah keselamatan dan gangguan. Ia direka untuk rawatan ADHD dan autisme, tetapi berubah menjadi kegilaan di seluruh dunia.

16. Dodgeball

17 tahun yang lalu, sekolah-sekolah di Amerika Syarikat mula mengharamkan dodgeball, salah satu permainan yang paling dimainkan, kerana “agresif dan tidak selamat.”

Sekali lagi, oleh kerana semua orang mahu anda menjadi orang yang malas dan tidak aktif. Sekarang permainan ini diharamkan hampir di seluruh AS.

17. Kasut but UGG.

Sekolah Amerika mengharamkan kasut but UGG dari kawasan sekolahnya untuk alasan yang mudah: ia adalah satu cara untuk menyembunyikan telefon bimbit di dalam bilik darjah.

Sekarang pelajar mesti menukar kepada sepasang kasut sebelum memasuki kelas mereka.

18. Ikatan rambut.

Sekolah-sekolah di UK telah mengharamkan pelajar memakai ikatan rambut yang tidak mematuhi kod berpakaian pakaian seragam rasmi sekolah kerana ia adalah “gangguan.”

19. Penutup kepala (hoodies).

Sekolah Connecticut telah mengharamkan hoodies di bilik darjahnya kerana ia satu lagi cara untuk menyembunyikan telefon pintar. Kanak-kanak ber’chat’ di messenger dengan menyembunyikannya di dalam saku depan hoodie.

20. Dakwat merah.

Yang ini khas untuk para guru. Sekolah Inggeris telah mengharamkan GURU daripada menggunakan pen merah apabila mereka menilai kerja sekolah pelajar.

Ternyata, ujian yang ditandakan dakwat merah kelihatan lebih menyakitkan bagi individu yang emosinya tidak stabil kerana masih muda. Jadi, jangan pernah menggunakan dakwat merah.

Jangan lupa untuk Like & Share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *